De Vlaamse energieregulator VREG stapt naar het Grondwettelijk Hof tegen het artikel uit het Vlaams decreet over de digitale meters, waardoor eigenaars van zonnepanelen nog vijftien jaar het voordeel van de terugdraaiende teller kunnen krijgen.

Dat heeft de regulator bekendgemaakt. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD) reageert teleurgesteld.

De VREG, de Vlaamse energieregulator, gaat het voordeel van de terugdraaiende teller voor mensen met zonnepanelen, aanvechten bij het Grondwettelijk Hof.

De vorige Vlaamse regering besliste dat, ook na de invoering van de digitale meter, het voordeel van de terugdraaiende teller behouden kon blijven. Mensen die voor eind 2020 een installatie plaatsen, zouden dat voordeel nog 15 jaar kunnen behouden.

De VREG is daar tegen omdat het mensen met zonnepanelen niet aanzet om hun productie en hun verbruik op mekaar af te stemmen. Het zou zo discriminatie creëren tussen wie wel en wie niet over zonnepanelen beschikt. Ook zou de onafhankelijkheid van de VREG en zijn exclusieve tariefbevoegdheid geschonden worden.
Minister Peeters: "Ontgoocheld en zorgt voor onrust"

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD) reageert ontgoocheld op de actie van de Vlaamse Energieregulator (VREG).